25 Οκτ 2011

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

Προσφυγές για το τέλος ακινήτων

Σειρά αγωγών κατά της επιβολής του ειδικού τέλους ακινήτων που θα καταβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έχουν καταθέσει ομάδες φορολογουμένων.

Η πρώτη προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από το σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», μεμονωμένους πολίτες και εταιρεία επενδυτικής διαμεσολάβησης, προβάλλει 10 συνταγματικές ενστάσεις και τρεις παραβάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Παράλληλα ζητείται να γίνει «πρότυπη (πιλοτική) δίκη» στην Ολομέλεια ΣτΕ για να κριθεί το ταχύτερο δυνατό αν το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό πριν οι πολίτες υποχρεωθούν να καταβάλουν τις προβλεπόμενες δόσεις ή πριν τους κοπεί το ρεύμα (σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής). Το αίτημα αναμένεται να γίνει δεκτό από 3μελή επιτροπή υπό τον πρόεδρο ΣτΕ Π.Πικραμμένο, έτσι ώστε να δοθεί κατευθυντήρια γραμμή και στα υπόλοιπα δικαστήρια για τις αναμενόμενες χιλιάδες προσφυγές κατά των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ανάμεσα στις αντισυνταγματικότητες συγκαταλέγονται η προσβολή του πυρήνα της ιδιοκτησίας, η εσφαλμένη επιλογή κριτηρίων για τη φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη, η παράβαση της ελευθερίας των συναλλαγών και η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που συνεπάγεται η οικονομική εξαθλίωση (με έμμεση δήμευση της ακίνητης περιουσίας, εξαναγκασμό πώλησής της κ.λπ.) στην οποία οδηγούν τα αλλεπάλληλα χαράτσια, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών προκαλώντας προβλήματα επιβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: