8 Οκτ 2012

ΠΡΩΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ Ε.Α.Κ.Κ.


                                                                                                                           
                                                                                                                           άρθρο του Μάριου Άνθη

εκπρόσωπου των εργαζομένων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Κέρκυρας – αντιπρόεδρου του Σωματείου εργαζομένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις ΒΔ Ελλάδας 

   Με την δημοσίευση και του ΦΕΚ (μετά τη υπουργική απόφαση πριν 20 περίπου μέρες, όπως είχαμε ενημερώσει) και την τοποθέτηση της νέας Διοικούσης Επιτροπής (ΔΕ.) του ΕΑΚΚ, ολοκληρώνεται με έκβαση θετική αυτός ο κύκλος του πολύμηνου αγώνα για την αντιμετώπιση μιας πραγματικά δύσκολης κατάστασης που δημιουργήθηκε. Με βάση τα νέα δεδομένα, το πρώτο και το άμεσο είναι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, που έχουν κυριολεκτικά γονατίσει. Διεξάγοντας αυτόν τον αγώνα όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι του ΕΑΚΚ βρεθήκαμε αντιμέτωποι, μέσα σε «ειδικές» και πολύ άσχημες συνθήκες, με μια σύνθετη, περίπλοκη και αρνητική πραγματικότητα την οποία δεν θα περιγράψουμε και στην οποία δεν θα αναφερθούμε – τουλάχιστον - τώρα..
   Η πρώτη – αυτή – θετική έκβαση στον αγώνα που δόθηκε στους προηγούμενους μήνες, διαμορφώνει ένα νέο σκηνικό στο δημόσιο αθλητικό συγκρότημα, που προσδιορίζεται συνοπτικά ως εξής: α) Δίνεται η δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα, για μια νέα ώθηση στην γενικότερη λειτουργία του συγκροτήματος των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων. Υπάρχει – πράγματι – μια συσσώρευση προβλημάτων που επιδείνωσε ή και δημιούργησε η πολύμηνη κυβερνητική εγκατάλειψη του ΕΑΚΚ και η απότομη πολιτική αισθητά μειωμένης χρηματοδότησης των δύο τελευταίων ετών. Όμως το ΕΑΚΚ – ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες – στέκεται όρθιο, ζωντανό, γεμάτο ζωή και δραστηριότητες τοπικής και διεθνούς εμβέλειας, σημείο αναφοράς της νεολαίας και της αθλητικής κοινότητας, ικανό να προσφέρει τις βασικές υποδομές που διαθέτει. Το ΕΑΚΚ στέκεται δυνατά όρθιο, χρηστικό και μάλιστα με αυξημένη και αναβαθμισμένη την παρουσία νεολαίας, λαού και συλλόγων στις καθημερινές και θεσμικές λειτουργίες του.
β) Η νέα ΔΕ έχει σίγουρα την ευθύνη της δρομολόγησης και της αντιμετώπισης ανοιχτών και πιεστικών προβλημάτων. Ένα από αυτά (όχι το μοναδικό) είναι το επείγον ζήτημα της χειμερινής λειτουργίας του κολυμβητηρίου. Αποτελεί αντικειμενική και ορθολογική διαπίστωση ότι η νέα ΔΕ χρειάζεται – και πρέπει να λάβει από παντού – την απολύτως αναγκαία και απαραίτητη πίστωση χρόνου, για να δει τα προβλήματα. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να έχει στήριξη από κάθε αρμόδια πλευρά. Ας πάρουμε σαν παράδειγμα το ζήτημα που ανέκυψε (κυρίως λόγο έλλειψης ΔΕ τον Αύγουστο) με το πόρισμα της τεχνικής επιτροπής, την «ακαταλληλότητα» και την λεγόμενη δίμηνη παράταση. Από τότε έχει παρέλθει ήδη ένας και πλέον μήνας και μόλις τώρα η νέα ΔΕ αναλαμβάνει… Είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται εύλογος χρόνος και αντικειμενικού χαρακτήρα αναπροσαρμογές.
γ) Η ενίσχυση και αναβάθμιση του «αθλητικού μετώπου» αποτελεί ένα νέο σημαντικό και θετικό στοιχείο. Η ευρύτερη κοινωνική – λαϊκή ευαισθητοποίηση, συμπαράσταση και συμπαράταξη, επίσης. Η επικοινωνία, η συναντίληψη, η κοινή δράση και ο συντονισμός εργαζομένων και αθλητικών συλλόγων, γενικότερα της αθλητικής κοινότητας, έκανε βήματα μπροστά. Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί. Θα προχωρήσει στη βάση της διεκδίκησης, της ουσιαστικής παρέμβασης, της αποτελεσματικότητας, χωρίς περιττές φόρμες και κατατριβές. Ο ρόλος και η σημασία του «μετώπου για τον αθλητισμό», του μετώπου για το κοινωνικό δικαίωμα στον μαζικό, λαϊκό, σωματειακό δημόσιο, αθλητισμό είναι ρόλος ιδιαίτερα σημαντικός,  με – επίσης – σημαντικές θετικές κοινωνικές επιδράσεις, αυξημένες μάλιστα στην περίοδο αυτή.
   Η θετική έκβαση στο ΕΑΚΚ δεν πρέπει να προκαλέσει αχρείαστους εφησυχασμούς. Αυτή η θετική έκβαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε μια πορεία και σε ένα ευρύτερο αγώνα. Είναι θετική έκβαση και βήμα μπροστά, στο πλαίσιο μιας περίπλοκης και δύσκολης εποχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: