13 Ιαν 2014

Πώς υποδέχτηκαν οι Τούρκοι την Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε…;


Επί Τροχάδην

 Με ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ  για την  ΑΟZ


  Την στιγμή που εμείς εδώ «υποδεχτήκαμε» την ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. με αμηχανία ή αδιαφορία, οι γείτονες μας το έκαναν με τον γνωστό τους τρόπο :με φρενίτιδα παραβιάσεων  στο Αιγαίο, με την τουρκική Αεροπορία και το Ναυτικό να έχουν πραγματοποιήσει ένα πρωτοφανή αριθμό παραβιάσεων μέσα σε μια μέρα.

Πιο συγκεκριμένα: 6 τουρκικά αεροσκάφη και ένα CN-235MPA του τουρκικού Ναυτικού προερχόμενο από τη βάση του Ντάλαμαν πραγματοποίησαν  2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 19 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χ΄ώρου (ΕΕΧ).

Από τα τουρκικά αεροσκάφη τα 2 έφεραν οπλισμό και η τουρκική δραστηριότητα εξελίχθηκε σε όλο πρακτικά το Αιγαίο από το βορά μέχρι και Ν.Α. στο ύψος της Ρόδου και του Καστελόριζου.

  Η μέρα που διάλεξε η Άγκυρα για την εκδήλωση του πρωτοφανούς αυτού κύματος παραβάσεων και παραβιάσεων δεν ήταν  τυχαία. Η Τουρκία  έστειλε το μήνυμα μαζύ με την ανάληψη και επίσημα της  προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας να μην «διανοηθεί η Αθήνα να προχωρήσει σε τετελεσμένα στο Αιγαίο αναφορικά με την ΑΟΖ».

Είναι κάτι που είχε πρωτοδιατυπώσει στις 2 Ιανουαρίου μέσω δημοσιεύματος της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Şafak».

Όπως είχε υποστηρίξει τότε  η «Yeni Safak», με την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η ελληνική πλευρά να αδράξει την ευκαιρία  για να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της ΑΟΖ, που σχετίζεται με την ύπαρξη και εκμετάλλευση των τεραστίων ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει με κανένα τρόπο να συμβεί αυτό. Η Τουρκία θα συνεχίσει απτόητη τις έρευνες για την ανακάλυψη με την προοπτική άμεσης εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και σε δεύτερη φάση και στο Αιγαίο», επισημαίνει η εφημερίδα.

 Την μέρα ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ  από την Ελλάδα, η Άγκυρα έδωσε το πρώτο σημάδι του πόσο εννοεί τις απειλές που εκτοξεύει μέσω δημοσιευμάτων. Πόσο μάλλον, που οι εντεινόμενες εσωτερικές αντιθέσεις της,  βρίσκουν έτσι μια πρόσκαιρη «διέξοδο» : δια του αποπροσανατολισμού της κοινής (της) γνώμης.
Ο συγκεκριμένος γείτονας: ένα κακό σπυρί..
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
e-mail: gpapagian@in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: