6 Απρ 2015

Επί Τροχάδην: Κυπριακό: μια ανοικτή πληγή - Από το χθεσινό ΠΑΡΟΝ

Με αφορμή την 1η Απρίλη, ημέρα έναρξης του ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ στην Κύπρο το 1955 ενάντια στην εγγλέζικη αποικιοκρατία, είχαμε την ευκαιρία να αναστοχαστούμε πολλά από όσα συμβαίνουν στην Μεγαλόνησο: τις ελπίδες, τους αγώνες, τις ματαιώσεις.. την εισβολή και την κατοχή του 37% του νησιού από τους Τούρκους εισβολείς, τον εποικισμό που ακολούθησε.. να σκεφτούμε το «χρέος» μας για αυτή τη βασανισμένη πατρίδα και ελπίζοντας να βρουν οι ηγέτες και ο Λαός το θάρρος, τη τόλμη και την ευνοϊκή συγκυρία για Απελευθέρωση από τους Τούρκους κατακτητές, τους εποίκους και την ψευδεπίγραφη δικοινοτική, διζωνική «Ομοσπονδία»..

Την ίδια στιγμή, εκμεταλλευόμενοι την δυστοκία που βρίσκεται η Χώρα μας λόγω κρίσης και Μνημονίων..:

-Πλευροκοπούν (και)οι Νέο-Οθωμανοί….

‘Ετσι: Το «κατέβασμα» της πινακίδας που απεικονίζει την αιματοβαμμένη Κύπρο με το μήνυμα «Δεν Ξεχνώ», τόσο στα ελληνικά όσο και τα τούρκικα, ζήτησε ο νέος γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλί Ριζά Ακιντζί, από τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

Ο κ. Ακιντζί επισκέφθηκε την κ. Τσανάκα στο δημαρχείο της πόλης και μεταξύ άλλων την παρακάλεσε να εξετάσει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της πινακίδας καθώς, όπως ισχυρίστηκε, οι Τούρκοι επισκέπτες -κυρίως από την Κωνσταντινούπολη- «νιώθουν στενάχωρα» αντικρίζοντάς την κατά την είσοδό τους στην πόλη.

Η δήμαρχος της Καβάλας- ευτυχώς- ανέφερε ότι η ταμπέλα συμβολίζει ένα θλιβερό ιστορικό γεγονός και ότι οι Κύπριοι είναι αδέλφια των Ελλήνων και υποστηρίζουν πάντα κάθε δίκαιο αίτημά τους. Επίσης, τόνισε, ότι όλοι όσοι επισκέπτονται την Καβάλα πρέπει να γίνονται κοινωνοί αυτού του ιστορικού γεγονότος και ότι ένας λαός που ξεχνάει την ιστορία του δεν έχει μέλλον.


Η συγκεκριμένη πινακίδα βρίσκεται στην ανατολική είσοδο του Δήμου Καβάλας και τοποθετήθηκε εκεί πριν από χρόνια από τον Σύλλογο Κυπρίων Καβάλας-Δράμας, με τη συνδρομή του Δήμου Καβάλας.


ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: