15 Ιουν 2015

Επί Τροχάδην - ΤΟ ΠΑΡΟΝ 14-6-2015 - Αλλαγές στην Τουρκία μετά τις εκλογές της 7ης Ιούνη

 
Μεγάλη εκλογική νίκη του φιλοκουρδικού «Δημοκρατικού κόμματος των Λαών» στις τουρκικές εκλογές της 7ης Ιουνίου και πρώτο στραπατσάρισμα των φιλοδοξιών του Σουλτάνου και..κουμπάρου Ερντογάν να γίνει απόλυτος «μονάρχης». Καταλυτική υπήρξε η –για πρώτη φορά- είσοδος του φιλοκουρδικού «Δημοκρατικού κόμματος των Λαών», HDP,  στην τουρκική Εθνοσυνέλευση με ποσοστό άνω του 13% , στερώντας την αυτοδυναμία από το κόμμα του Ερντογάν.

 Ενδιαφέρουσες «λεπτομέρειες» :

1.Στο σημείο «μηδέν» το συνόρων με την Συρία, πλάι στο ΗΡΩΪΚΟ ΚΟΜΠΑΝΙ- όπου μετά από μια μεγάλη αντίσταση 104 ημερών το Κομπάνι ΝΙΚΗΣΕ, οι Κούρδοι της Συρίας νίκησαν,  το HDP σάρωσε. Συγκεκριμένα, στα χωριά του Σούρουτς, του νομού Ούρφας,  πήρε ποσοστό 91%., πέτυχε μια συντριπτική πλειοψηφία.

 2. Το φιλοκουρδικό «Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών», που αγωνίζεται για την ισότητα των δύο φύλων και έχει πολλές γυναίκες στελέχη, το απέδειξε στην πράξη:θα στείλει από την πλευρά του 31 γυναίκες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, σε σύνολο 80 βουλευτών που εκλέγει. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Ντιλέκ Οτσαλάν, ανιψιά του αρχηγού των ανταρτών του Κόμματος Εργαζόμενων του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν.Επίσης,  Η Φελεκνάς Ουτζά που εξελέγη βουλευτής του HDP από το Ντιγιαρμπακίρ. Πρόκειται για την πρώτη εκπρόσωπο της μεινότητας των Γεζιντί που εισέρχεται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η κοινότητά της έπεσε θύμα βάρβαρων διώξεων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚΙΛ) και οι γυναίκες Γεζιντί πουλήθηκαν ως εμπόρευμα στα σκλαβοπάζαρα. Η Φελεκνάς Ουτζά είναι 39 ετών, γεννήθηκε στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας από οικογένεια Γεζιντί μεταναστών κουρδικής καταγωγής. Σπούδασε βοηθός ιατρού και σε ηλικία μόλις 22 ετών εξελέγη το 1999 ευρωβουλευτής με το το αριστερό γερμανικό κόμμα Die Linke, θέση στην οποία παρέμεινε επί μία δεκαετία. Με το HDP εξελέγη επίσης από την Κωνσταντινούπολη και ένας Αρμένιος, ο εκπαιδευτικός Γκάρο Παϊλάν.

Κάτι αλλάζει στην χειραφέτηση των Λαών στην Μικρά Ασία…

«Τα απελευθερωτικά οράματα παραμένουν ζωντανά για τους Λαούς και τα Έθνη της Ανατολικής Μεσογείου».(ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
e-mail: gpapagian3@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: