3 Ιουλ 2017

ΚΥΠΡΙΑKO: Ξεκίνησε και συνεχίζεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, άλλη μία (πενταμερής) διάσκεψη για "επίλυση" του Κυπριακού....(ειδήσεις και κάποιες απορίες….)



Με τη συζήτηση να εστιάζεται όλο και περισσότερο στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και ασφάλειας, πυρήνα του Κυπριακού για την Ελλάδα, συνεχίζονται οι συνομιλίες της πενταμερούς διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας.

Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήοει με τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, έναντι των ερωτημάτων που έχει θέσει ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν: Τι μορφή θα μπορούσε να έχει μια θεμελιώδης αλλαγή των εγγυήσεων, ποιος θα μπορούσε να είναι ο τρόπος εφαρμογής της λύσης, πώς θα λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Το κλίμα που επικράτησε την Τετάρτη, πρώτη μέρα της διάσκεψης, με την υπαναχώρηση του (τουρκόφιλου) ειδικού συμβούλου του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε -ο οποίος, μετά τις αυστηρές παρεμβάσεις τόσο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη όσο και του ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά, ξεκαθάρισε οριστικά ότι το έγγραφό του δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση και δεν αποσύρθηκε, διότι ουδέποτε, όπως δήλωσε, ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων- μπορούν να θεωρηθούν ως μία ήπια «καλή» αρχή. 

Ήδη την Τετάρτη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς πήρε την πρωτοβουλία και άνοιξε τη διαπραγμάτευση, παρουσιάζοντας την πρότασή του για ένα μηχανισμό παρακολούθησης της λύσης στη θέση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων. Στην απογευματινή συνεδρίαση, η τουρκική πλευρά αναφέρθηκε στο περίγραμμα μιας πρότασης που σκοπεύει να παρουσιάσει, ως προς τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, η οποία όμως δεν άφησε να διαφανεί κάτι ουσιωδώς διαφορετικό από παλαιότερες τουρκικές προτάσεις που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν…
.Η παρουσία και η συμβολή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έδωσε την αναγκαία ώθηση για συνέχεια. Της Διάσκεψης. Έτσι από σήμερα, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, οι συμμετέχοντες, θα παρουσιάσουν γραπτώς τις θέσεις τους.
Μπαίνουμε στο ΚΡΙΣΙΜΟ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ σημείο. Όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες θα δούμε και το ΑΛΗΘΙΝΟ πρόσωπο ,τις ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ της κάθε πλευράς. 

Έως τότε, να διατυπώσω δύο απορίες
-Από πού ως πού αποδεχτήκαμε να οριστεί ημερομηνία και προετοιμασία εγγράφου από τον Ε. Άιντα...
(τον οποίο, εντελώς πρόσφατα, πολλοί θεωρούσαν –και αποκαλούσαν– λομπίστα των τουρκικών συμφερόντων);
-Όταν ο Σουλτάνος διά στόματος Ακιντζί –και... εκτελεστικού οργάνου τον ανωτέρω λομπίστα – απαίτησαν ημερομηνία της Διάσκεψης πριν λήξη ο Ιούνιος –για λόγους παγκοίνως γνωστούς που αφορούν την έναρξη των γεωτρήσεων στα Κυπριακά οικόπεδα, αναμέναμε για λόγους στοιχειώδους αξιοπρέπειας,μια μετάθεση της ημερομηνίας, ή , να μην οριστεί ημερομηνία πριν από το –όποιο– «έγγραφο εργασίας». Ποιος ο λόγος αυτής της επίσπευσης;

Για άλλη μια φορά ξεκινούμε από λάθος αφετηρία… Ξεκινάμε από την επίκληση λύσης στα πλαίσια «Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», αντί της σωστής διάστασης του προβλήματος: ότι Το Κυπριακό είναι θέμα Εισβολής-Κατοχής- Εποικισμού (και Εθνοκάθαρσης), άρα ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί..

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
03.07.17

Δεν υπάρχουν σχόλια: