14 Σεπ 2011

Παλλαϊκή συγκέντρωση στη Κύπρο με αίτημα να παραιτηθεί ο Δ. Χριστόφιας
Περίπου 6.000 πολίτες κάθε ηλικίας - ανάμεσα τους και ορισμένοι κληρικοί - αποδοκίμασαν απόψε πολύ έντονα τον Κύπριο πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, και αξίωσαν την παραίτηση του.

Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο μηνών από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και καταστράφηκε ο μεγάλος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού.

Τη συγκέντρωση άνοιξε η σύζυγος του αδικοχαμένου πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, Μαρία, η οποία διάβασε απόσπασμα από το έργο "Κυπριακή Συμφωνία" του Κύπριου ποιητή Θεοδόση Πιερίδη.

Στη συνέχεια μίλησαν συγγενείς θυμάτων, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν. Στις ομιλίες τους μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν έχουν κομματικό χαρακτήρα, ενώ απέρριψαν την προσπάθεια κυβέρνησης και ΑΚΕΛ, που κάνουν σύγκριση της σημερινής κατάστασης με αυτή που οδήγησε το 1974 στο προδοτικό πραξικόπημα.

Ο κόσμος άρχισε να φωνάζει ρυθμικά «Νικόλα μαζί σου, Χριστόφια παραιτήσου», όταν ανέβηκε στο βήμα ο Νικόλας Ιωαννίδης, γιος του αδικοχαμένου πλοίαρχου, τον οποίο προσπάθησε να συλλάβει η Αστυνομία την περασμένη βδομάδα μετά την μαρτυρία του προέδρου Χριστόφια στην Ερευνητική Επιτροπή, γιατί, όπως είπαν, εξύβρισε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην αρχή της ομιλίας του κατηγόρησε τον πρόεδρο Χριστόφια για «προσπάθεια αφελληνισμού της Κύπρου», ενώ οι πολίτες απάντησαν με το σύνθημα: «η Κύπρος είναι Ελληνική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: