19 Δεκ 2011

Η ΣΤΗΛΗ "Επί Τροχάδην" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΠΑΡΟΝ

-ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ!!!

Πολλά και ενδιαφέροντα για τα άμεσα μελλούμενα διαβάσαμε στην Έκθεση του ΔΝΤ (αρκετά και από το μπλογκ: olympiada) , σε ορισμένα εκ των οποίων αναφερόμαστε και εμείς εδώ. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

-Νέο μαχαίρι στις συντάξεις από το ΔΝΤ

Η καινούργια έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι οδυνηρή. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, τα μέτρα (κυρίως φοροεισπρακτικά) που κλήθηκε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, έχουν αποτύχει, καθώς η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. Στο κεφάλαιο που γίνεται αναφορά για το “συμμάζεμα” του Δημοσίου και τις αναγκαίες περικοπές στις δαπάνες, η έκθεση αναφέρει ότι τα νέα μέτρα, μεταξύ άλλων θα πρέπει να “εστιάσουν” στις περικοπές των συντάξεων, κύριων αλλά και επικουρικών, προκειμένου να μειωθεί αισθητά η δαπάνη του Δημοσίου για τις συντάξεις και τα εφάπαξ!

Το θέμα είναι ότι με όλα αυτά τα μέτρα που εφαρμόζονται, έχει εκμηδενιστεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να εντοπίσουν και να “εισπράξουν” από τους φοροδιαφεύγοντες…(ενώ οι μεγαλοοφειλέτες ποιούν την νήσσαν..).

- Το ΔΝΤ απαιτεί περικοπές και στα επιδόματα!

Από το ΔΝΤ που οδηγεί (μαζί με την ΕΚΤ και τους ντόπιους «πρόθυμους») τη χώρα σε αργό θάνατο (με ύφεση- ανεργία- ύφεση), δεν πρόκειται να γλιτώσει απολύτως τίποτα. Στην έκθεση του ΔΝΤ (Δεκέμβριος 2011), γίνεται εκτενής αναφορά και στα μέτρα που πρέπει να εξεταστούν και για την περίοδο 2013-2014. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς της έκθεσης, για το 2013 και 2014 , μέχρι το καλοκαίρι του 2012 η Ελλάδα θα πρέπει να περικόψει τόσο τις συντάξεις, όσο και τις “κοινωνικές παροχές” και αμυντικούς εξοπλισμούς. Στις “κοινωνικές παροχές” περιλαμβάνονται όλα τα επιδόματα, όπως και το επίδομα ανεργίας!

- Ομολογία – σοκ από ΔΝΤ: “Αποτύχαμε σε όλα”

Η έκθεση του ΔΝΤ δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια ομολογία αποτυχίας, εντέλει αδιεξόδου. Βρήκε πρόθυμους “συνομιλητές” και επέβαλλε μια οικονομική πολιτική που οδήγησε σε μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, σε μεγαλύτερη ύφεση, και εν τέλει θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο χρέος!
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, πολύ πιο σημαντικά από όσα μπορούσε να προβλέψει η προηγούμενη έκθεση!
Οι συνθήκες για επενδύσεις δεν βελτιώθηκαν, δημιουργώντας επιπλέον προβληματισμό και αναστάτωση στις διεθνείς αγορές για την ικανότητα της Ελλάδας να ανταπεξέλθει στις περιστάσεις. Προβλήματα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί και η απροθυμία των ιδιωτών επενδυτών για εθελοντική συμμετοχή στο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, ενώ το πρόγραμμα για την Ελλάδα, όπως σημειώνει το ΔΝΤ, έμεινε το 2011 πολύ πίσω σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Πήραμε μία σειρά από επώδυνα μέτρα, συζητάμε για ένα “κούρεμα” χρέους, πήραμε δάνεια και εντέλει: θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερο χρέος, με μεγαλύτερη ανεργία και μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης!

Χρειαζόμαστε Επειγόντως μια ΑΛΛΗ - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ (προφανώς αντι-μνημονιακή) Πρόταση Εξόδου από την Κρίση (και την υποτέλεια).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
e-mail: gpapagian@in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: