9 Δεκ 2013

Όταν η Κερδοσκοπία αναφέρεται ως: Επένδυση, ή, Ανάπτυξη, ή, success story…

Οι George Soros, John Paulson και Daniel Loeb είναι οι κύριοι νέοι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς (δηλαδή ΚΑΙ της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος).


  Η είδηση: Έκανε ανακεφαλαιοποίηση η Τράπεζα Πειραιώς και συγκέντρωσε 1,5 δισ. ευρώ πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Εκτός από αρκετούς μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες συμμετείχαν και κάποια από τα ισχυρότερα επενδυτικά σχήματα του κόσμου

 Ισχυρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής σκηνής, όπως οι Τζορτζ Σόρος, Τζον Πόλσον, Ντάνιελ Λομπ του Third Point, Τζέιμς Ντίναν του York Capital και το επενδυτικό fund του Αμπού Ντάμπι, το Capital, έδωσαν το «παρών» στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα συγκέντρωσε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

 Στο ζουμί: Από το 1,5 δισ. ευρώ, περίπου το 1,1 προήλθε από το εξωτερικό. Στην αύξηση κεφαλαίου συμμετείχαν και αρκετοί μεγάλοι Ελληνες επιχειρηματίες, όπως και ιδιώτες, αλλά το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο μεταξύ των ξένων «επενδυτών»..

Στην αύξηση της Πειραιώς συμμετείχαν τα funds του Τζορτζ Σόρος και αυτό έχει τη σημασία του, καθώς ο διεθνής επενδυτής τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει τα ιδιωτικά κεφάλαια που διαχειριζόταν και πλέον ασχολείται μόνον με επενδύσεις των προσωπικών του κεφαλαίων. Ο διάσημος «επενδυτής»-κερδοσκόπος που γεννήθηκε στη Βουδαπέστη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τον έμαθε όλη η υφήλιος όταν στοιχημάτισε εναντίον της αγγλικής λίρας κερδίζοντας 1 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία του, η Soros Fund Management, κέρδισε πρόσφατα 1 δισ. δολάρια ποντάροντας στην υποτίμηση του γεν. Από τότε που πήρε το στοίχημα ο Σόρος, το ιαπωνικό νόμισμα υποτιμήθηκε 17% έναντι του δολαρίου. Υπενθυμίζω με την ευκαιρία, ότι στην Χώρα μας είναι ιδιαίτερα γνωστός από την δεκαετία του ΄90 και για τις «παγκοσμιοποιητικές» του πολιτικές..(όπως η χρηματοδότηση για την ΞΑΝΑ-συγγραφή «νέων» ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ σχολικών βιβλίων στις χώρες της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης…)

 Συμμετείχε επίσης ο Νεοϋορκέζος Τζον Πόλσον, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας hedge fund, ο οποίος «αναγνωρίστηκε» όταν το 2007 «σόρταρε» (πούλαγε δηλαδή χωρίς να κατέχει !!!) ενυπόθηκα στεγαστικά στις ΗΠΑ. Τα λεγόμενα subprimes έσκασαν το 2008 παρασύροντας τη Lehman Brothers και πυροδοτώντας τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Ο Πόλσον «κέρδισε το στοίχημα»(1!) και έβγαλε 3,7 δισ. δολάρια Παρόν και ο Τζέιμς Ντίναν του York Capital, γνωστός και πολυσυζητημένος στην Ελλάδα, καθώς κέρδισε 500 εκατ. από τα ελληνικά ομόλογα, ενδιαφέρθηκε για τον ΟΠΑΠ, ενώ τελευταία έκανε μια επένδυση στην Kavala Oil.

Παρόντα τέλος : το Capital World Investor, θυγατρική του Capital Group, που είχε εγκαταλείψει το ελληνικό χρηματιστήριο όταν εκδηλώθηκε η κρίση χρέους και το κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι…

Mαζευτήκαν τα αρπακτικά.. Έξυπνα παιδιά είστε, καταλαβαίνετε τον λόγο..…


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
e-mail: gpapagian@in.gr.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ΕΠΙ ΤΡΟΧΑΔΗΝ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: