2 Δεκ 2013

Ο λόγος περί ακινήτων.

-Ξεκινάμε με μια πρωτιά! Σύμφωνα με το πολυαγάπημένο μας ΔΝΤ, η Ελλάδα είναι: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη μείωση τιμών ακινήτων!

Μεγάλες διαφορές σε σχέση με την παγκόσμια αγορά ακινήτων έχει η Ελλάδα διαπιστώνει το ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή που σε ολόκληρο τον κόσμο σημειώνεται άνοδος στις τιμές των ακινήτων, στην Ελλάδα ισχύει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή τεράστια πτώση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το Bloomberg, φαίνεται πως την μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν οι τιμές κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ με +14,6% το β' τρίμηνο, στην Ουκρανία με +11,7%, στις Φιλιππίνες με +10%, στη Νέα Ζηλανδία και Κολομβία με 8,8%, ενώ ακριβώς στον αντίποδα πρώτη παγκοσμίως, με την μεγαλύτερη πτώση περίπου 11%, είναι η Ελλάδα μαζί με την Ουγγαρία και την Ολλανδία.


-Ο Λόγος περί Ακινήτων
Τώρα,

-την ίδια στιγμή που υπερ-οκταπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, (σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του 2014 που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή) και:

-Επιπρόσθετα, από 1ης Ιανουαρίου τίθενται σε εφαρμογή σειρά νέων επαχθών μέτρων για τους ιδιοκτήτες αλλά και για όσους αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα, όπως η επιβολή πόθεν έσχες με βάση τις αντικειμενικές αξίες που εξακολουθούν να ισχύουν, η επιβολή φόρου υπεραξίας κ.α.

-Στην γειτονική Ιταλία: γλυτώνουν και το 2014 τον φόρο στα Ακίνητα οι Ιταλοί!

Ο φόρος επί της κύριας κατοικίας δεν θα επιβληθεί από μέρους του ιταλικού δημοσίου ούτε και το 2014, όπως αποφάσισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που υποστηρίζει την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα και ενσωμάτωσε σε ειδική τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πρόκειται να επιβληθεί φόρος μόνον για την αποκομιδή των απορριμμάτων των κατοίκων των ακινήτων της χώρας. Ο φόρος στην κύρια κατοικία, όμως (για όποιον διαθέτει ένα μόνο ακίνητο και ιδιοκατοικεί) για τους επόμενους δώδεκα μήνες αναστέλλεται. Υιοθετείται, δηλαδή, η ίδια τακτική αναβολής της εφαρμογής του φόρου αυτού, όπως και φέτος.

Ωστόσο εξαίρεση πρόκειται να αποτελέσουν και το 2014 μόνον οι πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες θα φορολογηθούν κανονικά.

Όσον αφορά παλαιότερες οφειλές των ιταλών πολιτών προς το δημόσιο και τις διάφορες προσαυξήσεις τους, όπως τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης καταβολής ή άλλες αιτίες, στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούν να αποπληρώνονται χωρίς τις προσαυξήσεις.

Κατά τα άλλα, οι ντόπιοι κυβερνήτες μας «διαπραγματεύονται» με την τρόϊκα ..και άλλα φλυναφήματα για αφελείς.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
e-mail: gpapagian@in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: