6 Οκτ 2014

ΑΛΒΑΝΙΚΌΣ «ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ»

(φώτο από:ellogosar.blogspot.gr)

Πολλές οι ενδείξεις «Αναθεωρητισμού» από την γειτονική χώρα, που θα έπρεπε κανονικά να πρωταγωνιστεί στην εξομάλυνση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων, τόσο για λόγους κοινής γειτονίας, όσο και για το αμοιβαίο συμφέρον.

Εντούτοις, δεν παύει κάθε λίγο και λιγάκι, σε κάθε ευκαρία να «μοχλεύει» αντιθέσεις, να συντηρεί «εκκρεμότητες». Αναφέρω χαρακτηριστικά, δύο ζητήματα:
  •   Παρ΄ όλες τις προσπάθειες και συμφωνίες να αφαιρεθούν από τα σχολικά βιβλία οι αλυτρωτικές αναφορές ή οι χαρακτηρισμοί που δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις των γειτονικών κρατών:… Παραμένουν οι αλυτρωτικές αναφορές εις βάρος της Ελλάδας στα σχολικά βιβλία Γεωγραφίας.
Έτσι, άλλη μία σχολική ξεκίνησε και στα σχολεία της αλβανικής επικράτειας οι μαθητές διδάσκονται πάλι για τις αλβανικές περιοχές στην… Ελλάδα» (Trevat shqiptare ne Greqi), δηλαδή Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κλπ!, ενώ σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου το 1913 που «μοίρασε τα αλβανικά εδάφη στα γύρω κράτη».
Τα ίδια επαναλαμβάνονται στο βιβλίο Γεωγραφίας 12ης τάξης
  • -2ον: Το θέμα της «Τσαμουριάς»
Με αφορμή την εκτέλεση των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς πριν 71 χρόνια και το τελεσθέν μνημόσυνο, θα αναφερθούμε εν τάχει στο ζήτημα των «Τσάμηδων».
 Το έγκλημα της Παραμυθιάς λοιπόν έχει κοινά χαρακτηριστικά με τα εγκλήματα – εκδίκησης των ναζί σε άλλες περιοχές της Ηπείρου (Κομμένο, Μουσιωτίτσα, Λυγγιάδες, Κεφαλόβρυσο κ.α.), έχει όμως και μια ειδοποιό διαφορά: Αυτή δεν είναι άλλη από την σχέση των Τσάμηδων με αυτή τη σφαγή….
Η έξαρση του λεγόμενου κατά τους Αλβανούς «Τσάμικου ζητήματος» άρχισε να γίνεται εμφανής μετά την πτώση του καθεστώτος των Εμβέρ Χότζα- Ραμίζ Αλία.
Οι «Τσάμηδες» τα πρώτα χρόνια είχαν προσκολληθεί στον Σαλί Μπερίσα και οι προκλήσεις τους χρόνο με τον χρόνο γινόταν και πιο έντονες, σε σημείο μάλιστα το 2005 ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας να ακυρώσει επίσημη επίσκεψή του στους Αγίους Σαράντα.
 
Σταδιακά όμως η επιρροή τους επεκτάθηκε και φτάσαμε πρόσφατα στη δημιουργία Δήμου Τσαμουριάς !, με έδρα την Κονίσπολη, που βρίσκεται δίπλα από τα σύνορα με τη Θεσπρωτία, ενισχύοντας έτσι τις «αλυτρωτικές» τους βλέψεις..
 
Να «θυμίσουμε» εδώ την ιστορία τους: Στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 όταν ο Ελληνικός Στρατός έμπαινε στην Ήπειρο, πολεμούσαν στο πλευρό των Τούρκων .Μετά την οριοθέτηση των ελληνοαλβανικών συνόρων το 1913, παρέμειναν εντός ελληνικού εδάφους.
Το 1923, μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης για την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες δεν θεωρήθηκαν ανταλλάξιμοι και παρέμειναν στην Θεσπρωτία.
Στην Ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδος, τρία από τα 14 αλβανικά τάγματα που συνέπραξαν με τον εχθρό, ήταν στελεχωμένα από Τσάμηδες και κατά την διάρκεια της κατοχής, συνεργάσθηκαν με τους Ιταλούς φασίστες, διαπράττοντας κτηνώδη εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων, με οργανωτή την Αλβανική Εθνική Επιτροπή.
 
Όταν έφυγαν οι Ιταλοί, συνεργάστηκαν στενά με τους Γερμανούς, συνεχίζοντας τα εγκλήματα τους. Φόρεσαν γερμανικές στολές, περιβραχιόνιο με τον αγκυλωτό σταυρό και προέβαιναν σε δολοφονίες, σφαγές, βιασμούς κοριτσιών, εμπρησμούς κατοικιών και αρπαγή ελληνικών περιουσιών.
 
Εκτέλεσαν τον μανιάτη νομάρχη Γεώργιο Βασιλάκο και 49 προκρίτους της Παραμυθιάς στις 29-9-1943. Όταν έφυγαν στις 21-9-1944 οι Γερμανοί, οι δοσίλογοι Τσάμηδες, έφυγαν μόνοι ή εκδιώχθηκαν στην Αλβανία, από τον ΕΔΕΣ του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα.
 
Το 1945, άρχισαν στο Ειδικό δικαστήριο Δωσιλόγων Ιωαννίνων, οι δίκες,και εκδόθηκαν 1.700 αποφάσεις: καταδικάστηκαν 1.930 Τσάμηδες ερήμην εις θάνατον, ως εγκληματίες πολέμου και συνεργάτες κατακτητών.
 
Αντί να ποιούν την νήσσαν λοιπόν, «διεκδικούν»...
Αδιόρθωτοι…
Ιστορικά, ο Αλβανικός «Αλυτρωτισμός» είναι ο προτελευταίος χρονικά εκδηλωμένος «Αλυτρωτισμός» των Βαλκανίων.(εις βάρος των γειτονικών κρατών, ιδίως κατά Ελλάδας και Σερβίας-Μαυροβουνίου), μιας και η Αλβανία, ΜΗ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ του 1912-13, κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ «ΑΝΩΘΕΝ» (από Αυστρία-Ιταλία…), άρα δεν είχε ΛΟΓΟ επί της επανασχεδιαζόμενης ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ των ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (τον οποίο «διεκδικεί» εκ των υστέρων)…
 
Τελευταίος και πιο πρόσφατος «Αλυτρωτισμός» βεβαίως, αυτός των Σκοπίων, των Σλαβομακεδόνων….
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: