19 Ιαν 2015

ΠΕΡΙ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ


1. Σκίζοντας τα Μνημόνια


 Μετά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στρατούλη, που εγκαίρως μας έχει γνωστοποιήσει ότι μόλις βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Εξουσία θα σκίσουν Δημοσίως τα Μνημόνια, ακολούθησε- με λίγους μήνες καθυστέρηση, είναι η αλήθεια- ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς , ο οποίος δήλωσε ότι σκίζει το Μνημόνιο σελίδα -σελίδα κάθε μέρα. Τελικά, αντί να σκίσουν τα Μνημόνια, συνέβει το γνωστόν της τελευταίας εξαετίας: μας «ξέσκισαν» οι Δανειστές…

 
 
Κι΄ενώ τα Μνημόνια έχουν καταστεί ο βραχνάς της νέο-ελληνικής Κοινωνίας, κι΄ ενώ όλο βγαίνουμε και όλο ποιο βαθιά χωνόμαστε, για να δούμε τι λένε αυτές τις μέρες δύο Γερμανοί, από την δική τους οπτική:

  -α.  Το Μνημόνιο στην Ελλάδα απέτυχε, λέει τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του ο σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ Πέτερ Μπόφινγκερ. Σε δηλώσεις του, ο στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου , μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, δηλαδή των «σοφών» της οικονομίας, παραδέχεται ότι το πρόγραμμα που η τρόικα επέβαλε στην Ελλάδα, αντί να βοηθήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την επιδείνωσε. Κι αυτό γιατί,  εφαρμόστηκαν πολλά σκληρά μετρά λιτότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα η δημοσιονομική προσαρμογή να είναι απότομη και βάρβαρη για τη χώρα και τους πολίτες. «Το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, πλέον, δεν ακολουθείται σε άλλες χώρες που μπαίνουν σε διαδικασία προσαρμογή Θα έλεγα ότι το Μνημόνιο απέτυχε στο σύνολό του. Σίγουρα υπήρχε η ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. ¨Ομως, η δόση των μέτρων λιτότητας ήταν υπερβολική!»


Σύμφωνα με τον κ. Μπόφινγκερ, η Ευρώπη θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Όπως λέει,  η προσέγγιση που γίνεται σε άλλες χώρες είναι πολύ πιο προσεκτική. Δηλαδή, προχωρά μεν η προσαρμογή, αλλά σε μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που σίγουρα είναι πιο αποτελεσματικό: «χρειάζονται παρεμβάσεις που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, άρα απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζονται όμως περισσότερες επενδύσεις, ιδιωτικές και δημόσιες, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη».

Ο Γερμανός οικονομολόγος που εκφράζει σταθερά κεϊνσιανές θέσεις (είναι υπέρμαχος του κατώτατου μισθού), ασκεί κριτική και στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας μέσω του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

 -β. Βιβλίο-ράπισμα από Γερμανό δημοσιογράφο

«Καταπέλτης» για τις παρεμβάσεις της τρόικας, τις οποίες χαρακτηρίζει «σιωπηλό πραξικόπημα», είναι το βιβλίο του Γερμανού δημοσιογράφου Γιούργκεν Ροτ.  Σύμφωνα με δήλωση του  στην Deutsche Welle, κατέληξε σε αυτόν τον τίτλο διότι«αυτό που συμβαίνει στην ουσία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και την Ισπανία είναι “σιωπηλό πραξικόπημα”, γιατί γίνονται αλλαγές σε ένα πολιτικό και κοινωνικό σύστημα χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, χωρίς τη συμμετοχή του πληθυσμού στις διαδικασίες».

Ο Γερμανός δημοσιογράφος κατηγορεί ευθέως την τρόικα για κοινωνική αναλγησία και «εκβιαστικούς χειρισμούς», αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «σχεδόν πάντα αποσιωπά ότι οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε απολύσεις, μειώσεις μισθών κάτω από τα επίπεδα που επιβάλλει ο υγιής ανταγωνισμός και σε επισφαλείς σχέσεις εργασίας».
 
3. . Κι΄ ενώ συμβαίνουν αυτά, την ίδια στιγμή ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ η ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ στη Χώρα

 
  Μια ματιά πρώτα, του τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο:όπως έδειξε μια τελευταία έρευνα  μέσα στην «κρίση» και χάρη στην κρίση, η κατανομή του πλούτου, σε παγκόσμιο επίπεδο, έγινε ακόμα πιο άνιση. Σύμφωνα με την έρευνα «Οι σούπερ πλούσιοι, που αποτελούν μόλις το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν πλέον το 41% του πλούτου, ενώ αν προστεθεί και το 7,7% των απλώς πλουσίων το 8,3% του πληθυσμού ελέγχει το 83,3% του παγκόσμιου πλούτου. Από την άλλη πλευρά, το 68,7% των απλώς αδυνάτων ελέγχει μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου. Καθώς ο «πλούτος φέρνει πλούτο», οι δισεκατομμυριούχοι από 2.170 το 2013, αναμένεται να φθάσουν σύμφωνα με εκτιμήσεις του Wealth-X Institute τους 3.873 το 2020. Οι εκατομμυριούχοι πάλι με εισοδήματα άνω των 30 εκατ. δολ. από 199.300 το 2013 αναμένεται να αυξηθούν σύμφωνα με τη Knight Frank κατά 40% φθάνοντας τις 280.000 περίπου αντίστοιχα. Στις σχετικές λίστες των  Wealth-X και UBS συμπεριλαμβάνονται και 559 έλληνες κροίσοι (με εισοδήματα άνω των 30 εκατ. δολ.), η  συνολική περιουσία των οποίων εκτιμάται σε 76 δισ. δολ.».

       Για να δούμε τώρα στην Ελλάδα: – σε αυτό το Μνημονιακό «πειραματόζωο»:«περίπου 16.000 οικογένειες, σύμφωνα με κορυφαίους τραπεζίτες,   διαθέτουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για επενδύσεις σε διάφορα ενεργητικά μέσω εξειδικευμένων επενδυτικών τμημάτων των ελληνικών τραπεζών και είδαν την (προσωπική) περιουσία τους να μεγαλώνει.», ενώ «559 έλληνες κροίσοι με περιουσία 76 δισ. δολ. στις λίστες των Wealth-X και UBS – Στα 140 δισ. ευρώ τα ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό».

( βλ. Μαντικίδης Τάσος «€8,9 τρισ. είναι «κρυμμένα» σε φορολογικούς παραδείσους» ΤΟ ΒΗΜΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ :  24/08/2014)_

 Κατά μια παρεμφερή εκτίμηση, την τελευταία πενταετία δεν περνάμε αορίστως κάποια μεγάλη οικονομική ... αλλά μια βίαιη και ακόμα πιο άδικη αναδιανομή του πλούτου κατά της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας. Η μελέτη της Boston Consulting Group το επιβεβαιώνει: To 2013 αυξήθηκε ο αριθμός των Ελλήνων πολυεκατομμυριούχων κατά 11% σε σχέση με το 2012 και έτσι έφθασε στους 559 ο αριθμός αυτών ο κσθένας των οποίων διαθέτει περισσότερα από 30 εκατ.
δολάρια και όλοι μαζί κατέχουν το 30% του ΑΕΠ της χώρας (περίπου 76 δις δολάρια) (δημοσιευμένο στην «εφημερίδα των Συντακτών»)

-Πως απαντά σε αυτά η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική πολιτική τάξη;

 Με “success story”! και άλλα φλυναφήματα…

Κι΄εμείς;

 …. Χρειαζόμαστε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ένα Σχέδιο Σωτηρίας της Χώρας από τα Μνημόνια και το Επαχθές Χρέος, έξοδο από την εξάρτηση,-την υποτέλεια-την εθελοδουλεία.

 - ένα Σχέδιο που να περιλαμβάνει και δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου. Ένα Σχέδιο Παλλαϊκής Ενότητας  και Εθνικής Επιβίωσης εντέλει

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: