23 Μαΐ 2016

Με αφορμή τις σημερινές εκλογές στην Κύπρο

Ένα συγκλονιστικό απόσπασμα κειμένου ενός Νοτιοαφρικανού μεταπτυχιακού φοιτητή  στην Κύπρο («περήφανο Ζουλού» τον αποκαλούσε ο πρόσφατα αποθανών Σάββας Παύλου), που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘Ενωσις»:
«…Κατηγορώ όσους μεθοδικά και υστεροβούλως προσπάθησαν να αποκόψουν τον κυπριακό Ελληνισμό από τις ιστορικές του ρίζες, όσους καλλιέργησαν το φαινόμενο του «νεοκυπριωτισμού» και της εθνογένεσης, εξυπηρετώντας ξένα συμφέροντα. Ως Ζουλού, καυχώμαι για την καταγωγή μου και τις παραδόσεις μου και αναγνωρίζω ότι η κοινωνία, ως ζωντανός οργανισμός, έχει ανάγκη το ιστορικό της παρελθόν, χωρίς να φυτοζωεί χαμένη και ξεκομμένη μέσα σε έναν καινούργιο, τεχνητό και αεθνικό κόσμο που εξυπηρετεί μόνο τις μεγάλες αγορές….
Κατηγορώ, τέλος, την κυπριακή κοινωνία, διότι δεν αξιοποιεί ως πολιτικά και πολιτισμικά κεφάλαια άτομα όπως τον Σάββα Παύλου και τόσους άλλους αφανείς, οι οποίοι ανιδιοτελώς πασχίζουν για μια καλύτερη κοινωνία, για μια ελεύθερη πατρίδα, για έναν ελεύθερο κόσμο, από την Πρετόρια μέχρι την Κερύνεια….
Κλείνω την επιστολή μου αυτήν Ελυτικά, όπως μου έμαθε ο Σάββας σ’ ένα μικρό δωμάτιο, όπου απαγγέλλαμε τα όνειρά μας:
«Τώρα χτυπάει πιο γρήγορα τ’ όνειρο μες στο αίμα | Του κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει: Ελευθερία | Έλληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο: | Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α»….
Σάκα Ντιγκάνε, Εξ επιλογής και πεποιθήσεως Κύπριος – Κερυνειώτης»
Στην «γραμμή» του Σάββα και του Βάσου Λυσσαρίδη…
Διαπιστώσεις αφοπλιστικές, αφιερωμένες σε όσους παραγνωρίζουν  την αλληλένδετη σχέση «Εθνικού- διεθνικού»…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

 Αρχιτέκτων- συγγραφέας. Από τις εκδόσεις «Γόρδιος» κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο: «Αιθιοπία (Αβησσυνία).Ένα μικρό Βυζάντιο στο Κέρας της Αφρικής»

Δεν υπάρχουν σχόλια: