26 Ιουν 2017

Ξανά, έκοντες-άκοντες , σε μια ακόμη «διαδικασία επίλυσης» του Κυπριακού.


Παρέδωσε ο κ. Άιντε την Τετάρτη στην Ελληνοκυπριακή πλευρά το «κοινό έγγραφο» για την Ασφάλεια και Εγγυήσεις που περιλαμβάνει 7 σημεία. Εν συνεχεία την Πέμπτη θα το παραδώσει στους Τουρκοκυπρίους. Υπολογίζει δε -προκειμένου να κρατήσει στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας τους υπουργούς εξωτερικών των Εγγυητριών Δυνάμεων και να συντηρήσει την Διάσκεψη, να φέρει στις 30 Ιουνίου τον ΓΓ του ΟΗΕ κ.Γκουτιέρες για να ενημερωθεί για την πρόοδο των συνομιλιών και να επιχειρηθεί παρουσία του, συνολική σύνοψη των συγκλίσεων. Την ίδια μέρα αναμένεται να φθάσει στο ελβετικό θέρετρο και η Ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. κ. Μονγκερινι.

Για το έγγραφο αυτό, ο κ. Άιντε δήλωσε ότι δεν περιλαμβάνει «ιδέες του ΟΗΕ» αλλά προετοιμάζει τις «ιδέες» που έχουν παρουσιάσει τα μέρη και θα συμβάλλει στο να έχουν δομημένη μορφή και να διευκολυνθεί η συζήτηση. Ο ίδιος πάντως παραδέχθηκε ότι οι «θέσεις εκκίνησης» όλων των πλευρών είναι πολύ διαφορετικές σε αυτό το Κεφάλαιο των Εγγυήσεων και Ασφάλειας.

Πάντως, ο Ειδικός Βοηθός του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό κατεβάζοντας αρκετά τις προσδοκίες, δήλωσε ότι το θέμα της Ασφάλειας/Εγγυήσεων είναι «ζωτικό» και «κρίσιμο κλειδί» για την συνολική επίλυση του Κυπριακού και ότι θα θεωρούσε επιτυχία της Διάσκεψης την επίτευξη «στρατηγικής συμφωνίας σε εκκρεμή θέματα κλειδιά (deal-breakers): Ασφάλεια/Εγγυήσεις, Εδαφικό, Περιουσιακό, Διακυβέρνηση και διαμοιρασμός της εξουσίας, Εκτελεστική Εξουσία».
Όσον αφορά την Λευκωσία και την Αθήνα, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, δεν προτίθενται να αποδεχθούν την υποχώρηση σε θέματα αρχών στο Κεφάλαιο Εγγυήσεις /Ασφάλεια, προκειμένου να εξασφαλισθούν κάποια ανταλλάγματα σε εσωτερικές πτυχές.

Όσον αφορά την Τουρκική και Τ/Κ πλευρά, την Δευτέρα στην Άγκυρα, ο Τουρκοκύπριος παράνομος «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Ταχσιμ Ερτουγκρουλογκλου μετά την συνάντηση του με τον Μεβλούτ Τσαβουσογλου δήλωσε ότι «δεν γίνεται αποδεκτό σύστημα Εγγυήσεων που δεν θα προβλέπει μονομερή επέμβαση από την Μητέρα Πατρίδα», ενώ ο τούρκος υπουργός εξωτερικών εξήρε την σημασία του συστήματος Εγγυήσεων...

Κατά την γνώμη μου,:οφείλει η δική μας πλευρά ως minimum, να υιοθετήσει την κοινή πρόταση των Ελληνοκυπριακών κομμάτων «ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύης»: -πρώτο, ότι πρέπει να υπάρχει κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης και όχι αντικατάστασή της ή αναθεώρησή της και -δεύτερο, ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν πριν την εφαρμογή της όποιας συμφωνημένης λύσης. Η δική μας άποψη έχει διατυπωθεί πολλές φορές σε αυτή την στήλη: Παρ΄ όλες τις τις άοκνες προσπάθειες των οπαδών της πρωτότυπης «Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας»: ο εισβολέας δεν λέει να υποχωρήσει! Κάθε φορά ζητάει κάτι παραπάνω, κάθε φορά η Ελληνοκυπριακή πλευρά κάτι ακόμη δίνει. Έτσι θα πηγαίνουν τα πράγματα, θα σέρνονται μέχρι να παρθεί μία απόφαση: ΕΠΑΝΑΧΑΡΑΞΗ της γραμμής πλεύσης στο Κυπριακό. Το Κυπριακό είναι θέμα Εισβολής-Κατοχής- Εποικισμού (και Εθνοκάθαρσης). Άρα ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: