20 Ιουλ 2011

Ισραηλινοί κομάντος κατέλαβαν το πλοίο «Dignite» που έπλεε προς τη Γάζα

Κατελήφθη από Ισραηλινούς πεζοναύτες το γαλλικό πλοίο «Dignite-Al Karama» που επεδίωκε να σπάσει συμβολικά το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Το σκάφος «Αξιοπρέπεια» του 2ου Στόλου της Ελευθερίας οδηγείται στο λιμάνι του Ασντότ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ έδωσαν εντολή για επιχείρηση αναχαίτισης, μετά την άρνηση των ακτιβιστών να αλλάξουν πορεία σε επικοινωνία που είχε μέσω ασυρμάτου με το πλοίο το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό.

Το σκάφος κατελήφθη χωρίς αντίσταση και όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ.

«Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό πήρε τον έλεγχο του πλοίου», επιβάλλοντας τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Δεν διευκρινίστηκε εάν η επιχείρηση διεξήχθη σε ισραηλινά χωρικά ύδατα.

Τέσσερα ισραηλινά πολεμικά σκάφη είχαν περικυκλώσει από το πρωί της Τρίτης το «Dignite-Al Karama», στο πλοίο επέβαιναν Γάλλοι, Καναδοί και Σουηδοί ακτιβιστές, ο Έλληνας καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας από την Πρωτοβουλία «Ένα πλοίο για τη Γάζα» Βαγγέλης Πισσίας, η δημοσιογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz Αμίρα Χας και ένα συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις επικοινώνησαν μέσω ασυρμάτου με το «Dignite-Al Karama», ζητώντας του να αλλάξει πορεία. Σε βίντεο που δημοσιοποίησε ο ισραηλινός στρατός ακτιβιστής με τον οποίο συνομιλεί το Ναυτικό δηλώνει ως τελικό προορισμό του πλοίου το λιμάνι της Γάζας. Κατόπιν αυτού δόθηκε εντολή από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ για επιχείρηση αναχαίτισης του σκάφους.

Στους ακτιβιστές δόθηκε η εναλλακτική λύση να φθάσουν στη Γάζα μέσω χερσαίων περασμάτων, σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της Jerusalem Post.

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλον είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα πλοίο να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα.

Το «Dignite-Al Karama» απέπλευσε την Κυριακή από το Καστελόριζο με επίσημο προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και από εκεί συνέχισε με κατεύθυνση τη Λωρίδα της Γάζας.

Επί του πλοίου βρίσκονται*:

1.  Stéphane Corriveau (Καναδική Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα)
2.  Dror Feiler (Σουηδική πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα και Πρόεδρος των Ευρωπαίων    Εβραίων για μια Δίκαιη Ειρήνη, συνθέτης - μουσικός)
3.  Hilaιre Folacci (Ναύτης)
4.  Jérôme Gleizes (Ευρωπαίοι Πράσινοι Οικολόγοι)
5.  Jacqueline Le Corre (γιατρός, Κολλεκτίβα 14 Υποστήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό, Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα -PCF),
6.  Jean Claude Lefort (επίτιμο μέλος του γαλλικού Κοινοβουλίου),
7.  Jo Leguen (Navigator),
8. Claude Léostic (Εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Ένα γαλλικό καράβι για τη Γάζα και Σύλλογος Γαλλία /Παλαιστίνη/ Αλληλεγγύη - AFPS) .
9.  Yamin Μakri (Kολλεκτίβα 69 Yποστήριξης του Παλαιστινιακού λαού),
10. Omeyya Naoufel Seddik (Τυνησιακή Ομοσπονδία για την ιδιότητα του πολίτη και στις δύο πλευρές της Μεσογείου- FTCR, πολιτικός επιστήμονας),
11. Βαγγέλης Πισσίας ( Συντονιστής, Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα, καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας)
12. Τhomas Sommer - Houdeville (Εκπρόσωπος πρωτοβουλίας Ένα Γαλλικό καράβι για τη Γάζα - Διεθνής Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Παλαιστινιακού λαού - CCIPPP, ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής-IFPO),
13. Yannick Voisin (καπετάνιος).
14. Derradji Ayyash, δημοσιογράφος του Al Jazeera.
15. Stéphane Guida, εικονολήπτης για το Al Jazeera.
16. Amira Haas, ισραηλινή δημοσιογράφος στην εφημερίδα Haaretz.

Δεν υπάρχουν σχόλια: