11 Ιουλ 2011

Πωλητήριο στη Βίλα Καζούλη

Ένα μοναδικής ομορφιάς ακίνητο, η Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά, που ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος (προίκα από το ΥΠΕΧΩΔΕ) ετοιμάζεται να βγει στο σφυρί. Σήμερα στο κτίριο αυτό στεγάζεται το "Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης" ενώ γίνονται διάφορες εκθέσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Η πώληση της βίλας εντάσσεται στο σχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ και μεταφορά τους σε ένα ενιαίο κτήριο για το οποίο θα προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός πιθανόν και μέσα στην άλλη βδομάδα. Σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι διάσπαρτες σε 28 κτήρια και για την λειτουργία τους δαπανόνται €10 εκατ. ετησίως.
H επιφάνεια της έπαυλης είναι 2.500 τμ και αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, δύο υπόγεια ισόγειο και όροφος. Την είσοδο της βίλας κοσμούν δύο λιοντάρια του γλύπτη Φιλιππότη.

Το εξαιρετικό αυτό ακίνητο έχει μακρά ιστορία. Ο Αλεξανδρινός έμπορος, Νικόλαος Καζούλης αποφάσισε το 1902 να αγοράσει το οικόπεδο 42 στρεμμάτων και να κτίσει τη μοναδική έπαυλη. Το 1940 η βίλα επιτάσσεται από τους Γερμανούς και στεγάζει το φρουραρχείο των ʽSS'. Φήμες λένε ότι οι Γερμανοί βασάνισαν αρκετούς αντιστασιακούς στα υπόγεια της. Το 1944 οι Γερμανοί αποχωρούν και την έπαυλη χρησιμοποιεί ο ΕΛΑΣ κι εκεί στεγάζεται και το πρώτο ΚΑΤ μέχρι το 1952. Με το σεισμό των Ιονίων νήσων χρησιμοποιείται ως χώρος περίθαλψης των σεισμοπαθών έως και το 1955 .Το 1964 αγοράζεται από το ΙΚΑ αλλά δεν χρησιμοποιείται πουθενά.

Το 1970 στους χώρους της γυρίζεται η κινηματογραφική ταινία το Φώσκολου "Υπολοχαγός Νατάσα". Το 1976 το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει την βίλα διατηρητέα και το 1979 χαρακτηρίζει το οικόπεδο που την περιβάλλει "χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους" και γίνονται τα πρώτα σχέδια συντήρησης από τον αρχιτέκτονα Π. Πικιώνη.

Μετά το 1990, το ΙΚΑ, στο οποίο ανήκει η βίλα, κάνει γνωστό ότι επιθυμεί την κατεδάφισή της και τη δημιουργία εμπορικού κέντρου. Η κοινωνία εξεγείρεται και το 1995 το ΥΠΕΧΩΔΕ με υπουργό τον Κ. Λαλιώτη αγοράζει τη βίλα από το ΙΚΑ έναντι 2,5 δισ. δραχμών με σκοπό την ανακαίνισή της.

1 σχόλιο:

dyosmaraki είπε...

Θεωρώ απαράδεκτη την ενδεχόμενη πώληση της βίλλας Καζούλη. Αποτελεί ένα μνημείο της ιστορικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομίας μας. Και κάτι άλλο : Σημαντικοί ήταν οι πολύχρονοι αγώνες της Μελίνας προκειμένου να φύγει από την ιδιοκτησία του ΙΚΑ και να αγοραστεί από το ελληνικό δημόσιο άσχετα εάν την τελική υπιγραφή την έβαλε ο κ. Λαλιώτης λόγω του θανάτου της Μελίνας.