Διάτρητη νομικά είναι η νέα ρύθμιση για το ειδικό τέλος που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου, χωρίς να αποκλείουν ακόμη και μαζικές προσφυγές.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν χθές η υπέρμετρη φορολόγηση της περιουσίας, όπως έχει εξελιχθεί με τα νέα μέτρα παραβιάζει το άρθρο 17 του Συντάγματος για την προστασία της ιδιοκτησίας. Επιπλέον, ένα ακόμη νομικό θέμα που εγείρεται είναι και αυτό της δυνατότητας της ΔΕΗ να εισπράττει φόρους για λογαριασμό του κράτους- αν δηλαδή μπορεί να αποτελέσει εισπρακτικό μηχανισμό. Μάλιστα χθές οι λοιποί πάροχοι έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις επισημαίνοντας ότι θα πρέπει το 'χαράτσι'' να αναγράφεται σε διαφορετική επιστολή προς τον καταναλωτή.
Οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έστειλαν επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών με την οποία θα ζητούν το τέλος ακινήτων να σταλεί σε ξεχωριστό φάκελο από το λογαριασμό του ρεύματος. Οι πάροχοι σημειώνουν στην επιστολή ότι αναμένουν ''εκρηξη'' των επισφαλειών λόγω της κυβέρνητικής πολιτικής ενώ σημειώνουν ότι για το θέμα οι εταιρίες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουν την όποια απόφαση του κράτους.
Τα νομικά κενά της απόφασης αναζητουν και οι έμποροι, οι οποίοι δια μέσου του προέδρου τους κ. Β. Κορκίδη, διαμηνύουν ότι «το ύψος της επιβάρυνσης του συγκεκριμένου μέτρου προεξοφλεί χιλιάδες επιπλέον λουκέτα στην αγορά τόσο από ιδιοκτήτες, όσο και από ενοικιαστές επαγγελματικών χώρων», Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) υποστηρίζει και αυτή ότι η ΔΕΗ δεν νομιμοποιείται να συμπεριλαμβάνει στους λογαριασμούς της μη ανταποδοτικά τέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου