21 Μαΐ 2018

Κύπρος, Μάης 2018- η περίκλειστος πόλη της Αμμοχώστου

Στο πρόσφατο ταξείδι μου στην Κύπρο, κάποια στιγμή ευρισκόμενοι στην ανατολική «μύτη» του νησιού, στο Κάβο Γκρέκο, κοιτούσαμε προς την κοντινή σε απόσταση πλευρά της περίκλειστης και έρημης Αμμοχώστου, της «πόλης – φάντασμα». Συζητήσουμε για πολλοστή φορά στο εν λόγω ταξείδι, για τα βάσανα των ξεριζωμένων από τις εστίες τους Ελληνοκυπρίων, μετά την τουρκική εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την κατοχή από τότε ως σήμερα, του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.(χώρια τις Βρετανικές βάσεις εντός της Ελεύθερης Κύπρου, που θεωρούνται ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ έδαφος, αποικιοκρατία 21ου αιώνα….)

Γυρνώντας στην Ελλάδα, έμαθα πως επίσκεψη στην πόλη του ΕΥΑΓΟΡΑ πραγματοποίησαν στις αρχές της εβδομάδας μέλη της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, όπου διαπίστωσαν «ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ» την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, σαραντατέσσερα χρόνια μετά την ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ (και κατοχή…).

Μαζί τους, εκατοντάδες Αμμοχωστιανοί μετέβησαν την περασμένη Τρίτη στη μαρτυρική πόλη τους για να υποδεχθούν τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αμμόχωστος νυν και αεί παρελαύνει ζωντανή», έγραφε το πανό που κρατούσαν στα χέρια οι Αμμοχωστιανοί.
Λίγα μέτρα δίπλα τους ομάδα Τούρκων και Τουρκοκυπρίων ανέμιζαν σημαίες της Τουρκίας, του ψευδοκράτους και των Γκρίζων Λύκων. Αυτές τις εικόνες αντίκρισαν οι ξένοι ευρωβουλευτές κατά τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου μετά το 2007. Εικόνες εισβολής, κατοχής, εποικισμού και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα εννέα μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετέβησαν στην Κύπρο, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στην Αμμόχωστο. Μετά την άφιξή τους οι ευρωβουλευτές περιδιάβηκαν την παραλία «Γλώσσα»,«σημαιοστολισμένη» με σημαίες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας. Πλήθος Τούρκων έστησαν έναν στενό κλοιό γύρω από την αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Τουρκίας και της διχοτόμησης και σχηματίζοντας το σήμα των Γκρίζων Λύκων. 

Στη συνέχεια, η ειρηνική πορεία των ευρωβουλευτών ανακόπηκε από τις «δυνάμεις ασφαλείας» του ψευδοκράτους, οι οποίες δημιουργώντας μιαν ανθρώπινη αλυσίδα απαγόρευσαν στο πλήθος και στους κατοίκους της πόλης την είσοδο στη «στρατιωτική περιοχή», όπως την αποκάλεσαν.
Την περασμένη Τρίτη άλλωστε, οι κατοχικές αρχές είχαν συλλάβει οκτώ Ελληνοκυπρίους και μία Βρετανίδα με την πρόφαση της λήψης φωτογραφιών στην παραλία «Γλώσσα» της Αμμοχώστου., οι οποίοι μετά από λίγο αφέθησαν ελεύθεροι… 

Χωρίς να παραγνωρίζω την σημασία τέτοιων επισκέψεων και Πρωτοβουλιών που επικαιροποιούν το θέμα της Εισβολής και κατοχής στην Μεγαλόνησο, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι επί της ουσίας εάν ο Ελληνισμός δεν προετοιμαστεί για μακροχρόνιο Αγώνα, αν δεν παρατήσει τα φλυναφήματα περί «ελληνο-τουρκικής φιλίας», αν δεν σταματήσει ψοφοδεής να υποκλείνεται στον νέο- σουλτάνο, αν δεν απαλλαχθούν οι ηγεσίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο από το «φοβικό σύνδρομο» .

 Για όσους διατηρούν ψευδαισθήσεις, δημοσιεύω απόσπασμα της εφημερίδας «Σημερινή» της 15.05.18, που περιγράφει πως η Τουρκία ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία, σήμερα: 

«1. Ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο στο εξής επίπεδο: Α. Μεταφορά 77 αυτοκινούμενων πυροβόλων 177 χιλιοστών με βεληνεκές 40 χιλιοστά σε επιθετική διάταξη από τον Μάιο του 2017.
2. Επέκταση διαύλου και άλλων εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της Τύμπου για να μπορεί να διενεργεί στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός Κύπρου και να αντιμετωπίζει την όποια απειλή από το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ή, να αυξήσει τη δική της απειλή σε βάρος τους. Ρητορικά, δεν τις θεωρεί εχθρικές χώρες, αλλά ανταγωνιστικές περιφερειακές δυνάμεις.
3. Μετατροπή του λιμανιού της Αμμοχώστου σε ναυτικό ορμητήριο συμπληρωματικό της Βάσης της Μερσίνας….»


Θυμίζω ότι, κατά την δεκαετία του 1990 εξαγγέλθηκε το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου – Ελλάδας, το οποίο αργότερα –δυστυχώς- σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείφθηκε και απονευρώθηκε.
Η σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά τις τουρκικές συμπεριφορές, τόσο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στο Αιγαίο, επιβάλλει εκ βάθρων επανατοποθέτηση στα ζητήματα άμυνας και εθνικής ασφάλειας.

Η επιβουλή εναντίον μας διατυπώνεται καθημερινά. Ο εξ Ανατολών επικίνδυνος , επεκτατικός και αναθεωρητικός γείτονας , επαναφέρει απροκάλυπτα- είτε μέσω της συζήτησης για την Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, είτε με την ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ Ελληνικού Χώρου -όπως πράττει στο Αιγαίο- , είτε αμφισβητώντας την Κυπριακά ΑΟΖ, εδαφικές Διεκδικήσεις σε βάρος μας. Συνεχίζει την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη.
Εμείς από την πλευρά μας, οφείλουμε να προτάξουμε την ιδέα της ΠΑΛΛΑΪΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ. Θεωρώ ότι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ αντι-ϊμπεριαλιστική ΕΝΟΤΗΤΑ, συμβάλει σε αυτό.
Διότι : «Η υπεράσπιση της Χώρας περνά μέσα από την ψυχή του Λαού.» 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: